OTOMATİK MULTİMEDYA FİLTRESİ
6 Mart 2016
TAM OTOMATİK AKTİF KARBON FİLTRASYON SİSTEMLERİ
6 Mart 2016

TAM OTOMATİK YUMUŞATMA SİSTEMLERİ

Su içerisindeki çözünmüş halde bulunan kalsiyum magnezyum iyonları suda sertliğe sebep olmaktadır. Sudaki sertliğin giderilmesi, iyon değiştirme yöntemi dediğimiz, su yumuşatma sistemleri ile gerçekleşmektedir. İyon değişimi, sertliğe sebep olan kalsiyum magnezyum içeren suyun, sodyum formundaki reçineden geçirilmesi suretiyle gerçekleşmektedir. Reçine, kalsiyum ve magnezyum iyonları bakımından doyuma ulaştığı zaman sodyum klorür eriği (tuz çözeltisi) ile rejenere edilir. Kalsiyum ve magnezyum iyonları reçineden çözüldüğünde işlem tamamlanır ve reçine tekrar sodyum iyonları ile yüklenir. Çözülmüş kalsiyum ve magnezyum iyonları ters yıkama ile dışarı atılır ve reçine bir sonraki yumuşatma işlemine hazır hale gelir. Suyun kirecini giderme diye de adlandırılır. Sert sular, tesisatlarda, buhar kazanlarında , sıcak su tesisatında kireç tabakası(kışır) oluşturarak ısı kaybına,ısıtma sistemlerinde, boya apre tesislerinde ve kirecin zarar verdiği tüm kullanım alanlarında, telafisi mümkün olmayan arızalara sebep vermektedir. Enerji sarfiyatları, temizlik maddeleri ve kimyasal katkı maddeleri tüketimini artırır. Su ile çalışan her makinede, tesisata bağlı boruların kısa zamanda kireçtaşı bağlamasıyla kesitlerin daralmasına yol açacağı için, sabun deterjan, şampuan ve benzeri sarf ürünlerinin tüketiminin artmasına yol açar. Isıtma tekniği açısından, özellikle sıcak su tesisatı ve buhar kazanlarında yüksek ısının etkisiyle hızla çöken kalsiyum ve magnezyum yoğun kireç tabakası oluşturduğu için ısı verimininde düşmesi, üretilen herhangi bir ürünün standartizasyonunun yakalanamaması gibi problemler yaratmaktadır. Yukarıdaki listeye daha bir çok örnek saymak mümkündür. Suyun sertliği giderme metodları kullanım amacına göre değişik olarak tasarlanmalıdır. En sık olarak, Zaman Kontrollü yumuşatma sistemleri Debi kontrollü yumuşatma sistemleri Tandem yumuşatma sistemleri Olarak projelendirilmektedir. Sert sular içildiklerinde mide ve bağırsak rahatsızlıkları, damar sertliği, böbreklerde taş ve cilt rahatsızlıklarına sebep olur. Sert suların kullanıldıkları yerde oluşan kireç katmanları; bakteriler için uygun ortam teşkil etmektedir. Sertlik giderimi yapan su yumuşatma sistemlerinde kullanılan reçine ve tanklar gıda tüzüğüne uygundur.

STANDART ÖZELLİKLER

SERTLİK DERECESİ SUYUN CİNSİ
0-7
7-15
15-22
22-3
32-42
42>
Çok Yumuşak-Çok Tatlı
Yumuşak-Tatlı
Orta Sert-Orta Tatlı
Sert-Acı
Çok Sert-Çok Acı
Aşırı Sert-Aşırı Acı

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir